2023-05-24 13:06:00

Dan struke, dan odluke

Sajam strukovnih zanimanja, iz više županija, održan je 23. svibnja 2023. pod nazivom „Dan struke, dan odluke“. Domaćin je bila Prirodoslovna škola iz Karlovca, koja je ujedno imala i Dan otvorenih vrata za sve zainteresirane učenike sedmih i osmih razreda.

Naša škola prijavila je 5 učenika 8-og razreda u pratnji učiteljice tehničke kulture. Prijevoz je bio u organizaciji škole domaćina.

U sklopu sajma, škola domaćin predstavila je svoja aktualna zanimanja:

veterinarski tehničar tehničar nutricionist agroturistički tehničar cvjećar voćar-vinogradar-vinar.

Svako zanimanje imalo je svoj štand na kojem su učenici upoznavali zainteresirane posjetitelje s tim zanimanjima. Bilo je tu i demonstracija veterinarskih tehničara. Nisu imali žive životinje, ali i plišanci su dobro poslužili.

Tehničari nutricionisti su proširili naša saznanja o tom zanimanju te kroz različite kvizove i igre omogućili osvajanje nagrada. Kada govorimo o nagradi, jabuka kao nagrada je u ovom slučaju vrlo vrijedna i pamtit će se dugo. Dino Požega osvojio je dvije jabuke.

Učenici su imali mogućnost proći kroz suvremeni kemijski laboratorij i pogledati izvedbu desetak jednostavnijih pokusa iz kemije. Pokusi su se odnosili na dokazivanje sastojaka u hrani. U jednom dijelu škole, sirari su nas poslužili s desetak vrsta sira, od običnog škripavca do sira s dodacima (začinska paprika…). Pogledali smo postrojenje za proizvodnju sira i imali mogućnost postaviti bezbroj pitanja, na koje smo dobili odgovore.

Drugi dio ove manifestacije održavao se u sportskoj dvorani Prirodoslovne škole, gdje su gosti i domaćini, predstavljali neke od svojih proizvoda. Mesari nisu mogli kuhati čvarke u dvorani, ali miris gotovih čvaraka  dospio je i tamo. Spremljeni gulaš agroturističkih tehničara „govori 20 jezika“, kako je naglasila voditeljica zadruge „Roda“. Štand s čokoladnim delicijama privukao je mnoge posjetitelje. Prvi put smo kušali čokoladu sa špekom te suhe šljive punjene orašastim plodovima i prelivene otopljenom čokoladom. Sladoled sa šumskim voćem bio je odličan. Voćna salata izgledala je prekrasno, a u sjećanju će nam ostati tost s ćevapčićem ispečen u tosteru. Vrlo jednostavan recept, ali jako ukusan. Osim hrane, upoznali smo se i s izradom okvira za pčele, namatanja vodiča na dio tehničke tvorevine, procesu izrade sapuna…

Treći dio sajma odnosio se na natjecanje učenika strukovnih škola u poznavanju svoje struke, gdje je 10 prvih mjesta nagrađeno s 5 000,00kn. Vrijedne nagrade su omogućene iz projekta škole.

Puni pozitivnih dojmova, ručali smo u šatoru ispred škole, a na samom odlasku učenici su dobili poklon pakete sponzora manifestacije.

Zahvaljujemo se školi domaćinu i sponzorima na pozivu s nadom da će ovakvih događanja biti više, jer vjerujem da su mnogi posjetitelji promijenili odluku u svezi svog budućeg zanimanja. Jesu li promijenili svoje mišljenje, možete pitati učenike, posjetitelje sajma: Maju Cindrić, Anđelu Puškarić, Domagoja Kampića, Niku Medveda i Dinu Požega.

Jelena Klasan, učiteljica tehničke kulture


Osnovna škola Slunj